joi, 18 aprilie 2013

Situatia casatoriei intre homosexuali, in lume


Tarile UE ortodoxe și homosexualitatea

România a eliminat din Codul Penal articolul 200, care condamnă relațiile homosexuale, în anul 2001. Potrivit adevărul.ro, în Uniunea Europeană, în afară de România mai sunt trei țări ortodoxe.
În Bulgaria, relaţiile homosexuale nu au mai fost considerate ilegale din 1966. De asemenea, Cipru a eliminat discriminarea față de comunitatea homosexualilor în 1998. Luna trecută, guvernul a anunțat că se lucrează la o lege care le permite acestora să se căsătorească.
În Grecia, relațiile homosexuale au fost dezincriminate din 1951. Codul civil nu stabiliște clar că se fac căsătorii exclusiv între un bărbat și o femeie. Primarul din Tilos a speculat acest lucru și a oficiat două căsătorii între persoane de același sex. Statul grec a anunțat că sunt ilegale, iar cele două cupluri se judecă și în prezent cu autoritățile elene. În urmă cu doi ani, guvernul grec a anunțat că se lucrează la o lege care să reglementeze aceste lucruri, conform tendințelor din UE.  

Tarile care accepta casatoriile cuplurilor gay

Căsătoria între persoanele de același sex este legală în zece țări, iar o parte dintre acestea permit și adopția copiilor de către aceste cupluri.
Olanda. A fost prima țară care, în aprilie 2001, a recunoscut căsătoriile între persoanele de același sex. Au aceleași drepturi ca și cuplurile heterosexuale, inclusiv acela de a adopta copii.
Belgia. Aici sunt permise căsătoriile între cuplurile gay din iunie 2003. Din anul 2006 au obținut și dreptul de a dopta copii.  
Spania. Au fost legalizate căsătoriile între homosexuali din iulie 2005. Au și dreptul de adopție.  
Canada. Legea care face referire atât la căsătorie, cît și la adopție e în vigoare din iulie 2005
Africa de Sud. E prima țară de pe continentul african care a legalizat în noiembrie 2006 căsătoriile între persoane de același sex, precum și dreptul de a face adopții.
Norvegia. Există o lege în acest sens din 2009, iar un parteneriat civil există din 1993. 
Suedia. Homosexualii au dreptul să se căsătorească civil și religios din 2009, însă aveau dreptul să „se unească printr-un parteneriat” din anul 1995.  
Portugalia. O lege în acest sens a fost votată in luna iunie 2010, însă exclude dreptul de adopție.  
Islanda. A existat o recunoaștere a „uniunilor” între persoane de același sex, însă nu erau recunoscute ca fiind căsătorii. În 2010 a fost reglementat acest aspect, iar adopțiile sunt permise încă din 2006.  
Argentina. Este prima țară din America Latină care a recunoscut căsătoriile homosexuale. O lege în acest sens a fost dată în 2010. 
Franța. A adoptat legea căsătoriilor între persoane de același sex anul acesta, în urmă cu aproximativ două săptămâni. 
Două țări permit căsătoriile între cuplurile gay în unele zone: Statele Unite - în câteva state și în capitala Washington, iar Mexic în Mexico City. De asemenea, există și țări în care sunt recunoscute uniunile civile între homosexuali, acestea fiind: Danemarca, Franța, Germania, Finalnda, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Cehia, Elveția, Uruguay, Columbia și Irlanda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu