duminică, 14 aprilie 2013

Mierea de albine si bulionul, cele mai contrafacute alimente de pe piata


Mierea de albine si bulionul sunt cele mai contrafacute alimente de pe piata romaneasca. Fara sa stim, mancam miere din glucoza industriala si aditivi. O gasim pe tarabele comerciantilor si chiar pe rafturile unor magazine. Asta se intampla si cu multe tipuri de bulion, care n-au vazut rosiile decat pe etichetele false.

Fiecare negustor baga mana in foc pentru produsele lui si jura ca sunt de cea mai buna calitate. Totusi nu e totul doar lapte si miere, pentru ca, mierea de pe taraba s-ar putea sa nu aiba nimic in comun cu stupus, ci mai degraba cu un laborator de chimie.
Cea mai frecventa metoda de falsificare este de a combina o cantitate mica de miere naturala cu glucoza industriala la care se mai adauga si coloranti. Insa maiestria falsificatorilor merge pana la inlocuirea aproape in totalitate a mierii din borcan cu melasa. Pretul este unul extrem de atractiv.
Daca un kilogram de miere naturala ajunge la treizeci de lei, cea falsa nu trece de 15 lei pe kilogram. 

Nici cunoscutul bulion nu scapa de dorinta de imbogatire peste noapte a celor care il produc.
Cumparam o pasta de culoare rosie cu multe chimicale. Cei care falsifica produse alimentare risca amenzi de pana la cinci zeci de mii de lei si retragerea certificatului de producator sau a licentei de fabricare.

Sursa 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu