joi, 25 aprilie 2013

De ce sa platesti pentru ce face cainele tau? Iata motivarea instantei

Tribunalul Bucuresti arata, in motivarea deciziei prin care i-au acordat unei bucurestence care a fost muscata de un caine 5.000 de euro despagubiri, care vor trebui platite de stapanii animalului, ca acestia din urma aveau obligatia sa supravegheze cainele, pentru a nu produce vreun prejudiciu.
Astfel, Tribunalul Bucuresti arata, in motivarea deciziei din februarie, prin care bucuresteanca Gabriela Barbu a obtinut 5.000 de euro daune, de la proprietarii cainelui care a muscat-o in 2001, dar si de la cei in curtea carora a avut loc incidentul, ca paratii din proces, respectiv Ileana Biru, familia Ovedenie si familia Tudorache, aveau obligatia de a "lua toate masurile necesare pentru ca animalul aflat in paza lor sa nu produca niciunei persoane vreun prejudiciu", chiar daca ei nu au o vina directa pentru incidentul care a avut loc.

"Tribunalul considera ca raspunderea acestora este solidara, deoarece toti au fost de fata cand a avut loc incidentul si toti au declarat la proba cu interogatoriu si din modul cum a fost formulata intampinarea ca se considera stapanii cainelui", se mai arata in motivarea deciziei.

Instanta retine ca Barbu a aratat, in cererea de chemare in judecata, ca in iulie 2001, a fost muscata de cainele Pitbull al vecinilor sai, in timp ce era in curtea Ilenei Biru, vecina sa, unde se aflau, in vizita, fiicele sale si sotii acestora, respectiv familiile Tudorache si Ovedenie. In cererea de chemare in judecata, ea a solicitat instantei ca toti cinci sa fie obligati sa ii plateasca daunele solicitate, respectiv 50.000 de euro, plus cheltuieli de judecata si alte daune materiale.

Totodata, spun magistratii, "prin atitudinea sa, reclamanta a avut o culpa in producerea incidentului, deoarece a intrat in curtea paratilor, desi stia ca acestia au un caine agresiv, rasa Pitbull, sustinere pe care nu a putut sa o rastoarne". De asemenea, judectarorii arata ca femeii nu i-au fost acordate cheltuieli pentru ingrijirile medicale suportate, deoarece la dosar nu au fost depuse dovezi din care sa reiasa valoarea acestora.

Tribunalul Bucuresti a decis, pe 26 februarie, sa ii acorde Gabrielei Barbu 5.000 de euro despagubiri, intr-un proces impotriva vecinilor in curtea carora femeia a fost muscata de un caine in 2001, suma urmand sa fie platita, in solidar, si de proprietarii animalului care a fost eutanasiat dupa incident. Reclamanta va mai primi, in cazul in care decizia ramane definitiva, 500 de lei cheltuieli de judecata de la proprietarii cainelui si de la vecini. Decizia instantei poate fi atacata cu apel.

Procesul a inceput la Tribunalul Bucuresti in septembrie 2004, iar dezbaterile s-au finalizat in februarie 2010.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu