miercuri, 23 ianuarie 2013

Notiunea de comerciant in Noul Cod Civil

Vechea reglementare.Comerciantul de până acum, era definit de Codul Comercial în art. 7 – “Sunt comercianţi aceia care fac fapte de comerciu, având comerciul ca o profesiune obişnuită, şi societăţile comerciale.

Noua reglementare. Legea 71/2011, in art.6 alin.1 prevede ca noţiunea de comerciant ce va apărea în orice dispoziţie legală aplicabilă după intrarea in vigoare a Noului Cod Civil se va considera făcută cu privire la orice persoană fizică, respectiv juridică supusă înregistrării în registrul comerţului, conform prevederilor Legii 26/1990. Prin excepţie de la definiţia dată în alineatul 1, alineatul 2 dispune că noţiunea astfel definită nu e aplicabilă în legea privind mărcile şi indicaţiile geografice, în legea privind clauzele abuzive sau în Codul Consumului, ca să exemplificăm doar trei dintre actele normative scutite de noua definiţie.

Locul notiunii de comerciant in notiunea de profesionist. Potrivit Legii de aplicare a Noului Cod Civil noţiunea de “profesionist” include noţiunile de comerciant, aceasta din urma devenind o subcategorie a celei de profesionist.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu